ÇOCUKLARDA AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI

Çocukların diş gelişiminin sağlıklı tamamlanması için ebeveynlere büyük işşer. Örneğin 0-12 ay arasındaki çocukların ağızları, emzirme sonrası temiz bir tülbent ya da gazlı bez yardımıyla temizlenmelidir. Emzik ya da biberonu şekerli gıdalara batırarak vermemelidir. Aksi takdirde biberon çürüğü olarak tanımlanan yaygın çürükler gözlenir. Bu çürükler tedavi edilmezse iltihaplanan dişler çocukta huzursuzluk, ağrı ve beslenme bozukluklarına yol açar. Ayrıca bu iltihaplanma kalıcı dişlerini etkileyerek yapısal bozukluklara yol açabilir.

Süt dişlerinin çıkmasıyla beraber düzenli fırçalama başlamalıdır. 4-6 aylıkken ağızda görünmeye başlayan ilk dişler genellikle alt ön kesici dişlerdir. Süt dişleri yaklaşık 2-2,5 yaşında tamamlanır. Toplamda 20 adet süt dişi bulunmaktadır.


Süt dişlerinin birbirinden ayrık olması yani dişler arasında boşlukların bulunması problem teşkil etmez.

Ebeveynler çocuklarına örnek olmalı, birlikte diş fırçalama teşvik edilmelidir. Çocuklar kendi dişlerini fırçaladıktan sonra ebeveynlerin 4-6 yaşa kadar (çocuğun becerisine göre) fırçalamayı tamamlaması uygundur. Bunu bir oyun haline getirip sizin dişlerinizi çocuğunuzun fırçalamasına da izin verebilirsiniz.

Çocuğun yaşına uygun fırça ve macun seçilmelidir. Çocuğun yutma riskine karşı 3 yaşına kadar macun kullanılmayabilir.

Diş fırçaları 3 ayda bir değiştirilmelidir.


Çocuğa mutlaka dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmalı, abur cubura sınırlama getirilmelidir. Asitli içecekler yerine süt, ayran ya da doğal meyve suları tercih edilmelidir. Tatlı yiyeceklerin (çikolata, şeker,..) kesinlikle yatmadan önce yedirilmemesi gerekir. Yatmadan önce süt içiriliyorsa mutlaka sonrasında dişler fırçalanmalıdır.

Çürük, ağızdaki bakterilerin oluşturduğu asidin dişlerin mineral dokusunu çözmesi ile meydana gelir. Çürüklerin erken dönemde fark edilmesi diş kaybını engelleyebilir. Diş çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu nedenle düzenli diş kontrolleri yaptırılmalıdır. Günümüzde artık koruyucu diş hekimliğinin olanakları kullanılarak yapılan tedavilerle çürük oluşumu minimuma indirilmektedir.

Dişlerin üzerindeki olukların fissür örtücü kullanılarak kapatılması ile çürük riski azaltılabilir.


Süt dişlerinde meydana gelen çürüklerde süt dişleri nasıl olsa değişecek yanılgısına düşülmemelidir. Tedavi edilemeyen süt dişleri, kalıcı (daimi) diş bozukluklarına, çapraşıklığa, çene gelişiminde bozukluklara yol açabilir. Süt dişlerinin erken kaybında ilerleyen dönemde çene darlığı sıklıkla gözlenen bir problemdir. Çocukların diş hekimi kontrolleri mutlaka düzenli yapılmalı, diş ve çene gelişimleri takip edilmelidir.