DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING)

Diş beyazlatma kişinin görünüşünü pozitif yönde geliştirebileceği en basit estetik uygulamadır. İlk bakışta beyaz dişler kişiye daha güvenilir, sıcak, genç ve dinamik bir görünüm katar.

Dişler yaşa, sigara kullanımına, gıda boyası içeren yiyeceklerin tüketim miktarına, ilaç kullanımına, diş fırçalama alışkanlığına, çay-kahve tüketimine bağlı olarak renklenebilir. Diş rengini belirleyen en önemli faktörlerden biri de genetiktir. Bazı insanların dişleri doğuştan daha beyaz mineye sahiptir.

Yaşa bağlı olarak mine tabakasındaki aşınma neticesinde dişin alt tabakası ortaya çıktığından dişler daha sarımsı görünür. Yani yirmi yaşındaki diş rengimiz ne yazık ki elli yaşındayken aynı olmaz.

Diş beyazlatmada iki yöntem mevcuttur. Klinik ve ev tipi olarak basitçe ikiye ayrılan bu yöntemler her bireye uygun değildir. Bu nedenle hekim kontrolü olmadan diş beyazlatma yapılmamalıdır. Hangi tip beyazlatmanın size daha uygun olduğunu renklenmenin derecesi, yaşınız, dişeti kondisyonunuz, ağrı eşiğiniz gibi birçok faktör belirler.



Klinik Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching)

Klinik tipi diş beyazlatmada diş yüzeylerindeki lekeler ortadan kaldırıldıktan sonra, dişetleri koruyucu bir köpük tabakası ile kaplanır. Diş beyazlatma ilacı dişlere uygulanıp aktive edilir. Genellikle 40 dakikalık 3 seans ya da 1 saatlik 2 seans uygulanır.








Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

Ev tipi diş beyazlatmada, hasta ağzından alınan ölçülerle, ağza uygun hazırlanan plaklara beyazlatma ilacı yerleştirilir ve dişler fırçalandıktan sonra gece boyunca (en az 6-8 saat) bu plakların ağızda kalması gerekir. Klinik tipi beyazlatmada kullanılan ilacın konsantrasyonu yüksek, uygulama süresi kısadır. Ev tipinde ise ilaç konsantrasyonu daha düşük fakat uygulama süresi uzundur.